Prvi korak: ZAKAJ si želim spremembe?

Prvi korak na poti do trajnih sprememb in zdravega načina življenja je razumeti naš “ZAKAJ“. Zakaj si pravzaprav želimo spremembe? Ta “ZAKAJ” je temeljni kamen naše motivacije, iskrica, ki bo ohranjala naš ogenj, ko se bomo soočali s težavami in ko bo začetna motivacija morda popustila.

Zakaj je “ZAKAJ” tako pomemben? Ker je to globlji razlog, ki stoji za našimi željami in cilji. Morda želite izgubiti težo, da bi se počutili bolje v svojem telesu, da bi bili bolj zdravi ali da bi imeli več energije za igranje z otroki. Vaš “ZAKAJ” izhaja iz vaših osebnih vrednot in tega, kar je za vas pomembno. Ko boste to definirali, bo vašim ciljem dal večjo težo in smisel.

Kako najti svoj “ZAKAJ”? Pomagajte si s temi petimi vprašanji. Odgovore zapišite, saj vam bo to pomagalo jasno izraziti svoje misli in občutke. Še bolje pa je, če si priskrbite beležko ali zvezek, v katerem boste zapisovali svoje cilje, načrt, spremljali napredek in se vračali k svojim odgovorom, ko boste potrebovali dodatno motivacijo.

  1. Kaj sploh želim doseči? Jasno definirajte svoje želje.
  2. Zakaj si želim takšne spremembe? Ta odgovor bo vaša osnovna motivacija na tej poti.
  3. Zakaj mi do sedaj ni uspelo? Razmislite o preprekah, s katerimi ste se soočili v preteklosti.
  4. Čemu sem pripravljena se odreči, da bi dosegla svoje cilje? Izguba teže in spreminjanje življenjskega sloga zahtevata odrekanje in jasno zastavljene prioritete.
  5. Kaj me lahko ovira na tej poti in kako se bom s tem soočila? Razmislite o možnih izzivih in načrtujte, kako jih boste premagali.

Z zapisovanjem odgovorov na ta vprašanja boste začeli graditi svojo osebno motivacijsko zgodbo. Ta zgodba bo tista, ki vas bo vodila skozi celoten proces in vam pomagala ohranjati fokus na svojem cilju. Ne pozabite, ta proces je oseben in edinstven za vsakega posameznika. Posvetite se mu in naj bo to prvi korak na vaši poti do zdravja in dobrega počutja.